Om een zender op een computer te kunnen aansluiten zijn er verschillende soorten en typen interfaces, varierend van zelfbouw (eenvoudig voorbeeld te vinden op Meteor Scatter & EME) tot koop dingen die alles via USB kunnen afhandelen.
Het voorbeeldje is een erg eenvoudig dingetje dat alleen de PTT en audio van en naar de zender afhandeld waarbij er wel een galvanische scheiding tussen PC en zender voor de PTT lijn. Van aansturen ('cat-control') van de zender is dus geen enkele sprake. Op deze manier kun je heel eenvoudig toch vlug actief zijn met programma's als Ham Radio Deluxe , WSJT-X, MSHV en veel meer. Helaas wel met beperkingen omdat er geen mogelijk is om de frequentie van de zender door de PC te laten aanpassen en zo ook geen terugkoppeling van zender naar PC of alles wel juist is ingesteld. CAT-control werkt dus niet.
Wil je wel die CAT-control zul je meerdere aansluitignen moeten realiseren. Dit zou met een 2e COM-poort kunnen, maar de hedendaagse computers (en laptops) hebben geen fysieke COM-poort meer aan boord.
Nu kun je dit dus oplossen met een complete interface zoals de MicroHAM USB III (voor zover ik nu kan na gaan uit productie) en de Yaesu SCU-17.
Nadeel van de MicroHAM is dat je een 'router' programma moet installeren en dan virtuele COM-poorten moet creeren maar ook dat deze een externe 12Volt voeding nodig heeft. Als dit eenmaal werkt, werkt het ook naar behoren.
De Yaesu SCU-17 heeft dit dus niet. Die sluit je aan en dan heb je direct 2 com-poorten en een USB geluidskaart ter beschikking voor je HAM-software.
Hieronder een fototje van beide interfaces naast elkaar, kwa afmetingen lijken ze sterk op elkaar:

De 'K' op de MicroHam (rechts) staat voor 'Kenwood', ik gebruik deze interface in combinatie met mijn Kenwood TS-570d en allerhande software voor activiteiten op HF. Ik heb er ook nog één voor gebruik met mijn Yaesu FT-736r, en raad eens...? Jups, daar staat een 'Y' op. Hoewel de Yaesu FT-736r één van de eerste 'CAT-controlled' tranceivers is, is de leeftijd van deze set die functionaliteit wel beperkt.
Ook had ik die 'Y'-MicroHAM in gebruik met mijn Yaesu FT-818nd en nam het onder andere mee op vakantie's en dergelijke. Na het 'probleempje' van een weerstandje en een zekeringetje leek het me beter over te stappen naar een Yaesu SCU-17 (links op de foto hierboven).
De voordelen van deze interface t.o.v. MicroHAM is dat het 'plug & play' is (dus geen 'router' software nodig), en geen externe voeding vereist. Nadeel is dat de SCU-17 alleen werken kan met een lijstje Yaesu tranceivers, en eigenlijk vind ik dit weer een voordeel. Je  weet zeker als je de manual volgt dat het ook zal werken. Het zelfde heb ik ook met fotografie spullen, ik heb alles van het merk Canon met uitzondering van een ring-flitser.
Eigenlijk zijn beide interfaces functioneel gelijk aan elkaar. De MicroHAM is door middel van inwendige jumpers te configureren voor Kenwood, Yaesu, Icom en andere merken en voorziet in een USB geluidskaart met 1 of 2 com-poorten. Die jumpers bepalen het RS-232 niveau naar de betreffende tranceiver toe.
De bekabeling tussen de MicroHAM en je tranceiver kun je kant-en-klaar kopen, maar als je een beetje handig bent met een soldeerbout kun je deze zelf maken, en dat loont best wel. De schema's hiervoor kun je uit de router software halen (wel eerst even 'downloaden' in de router).

De Yaesu SCU-17 is kant-en-klaar om aan te sluiten op (in mijn geval) de Yaesu FT-818nd, je krijgt de USB kabel de Mini-DIN6 connection kabel en een D-SUB 9 seriele kabel er bij.
Waar je zelf nog voor zorgen moet is de CAT-interface (CT-62) kabel, maar zou je eventueel zelf ook kunnen maken. Simpel een level-converter zoals een MAX-232, een D-SUB 9 seriële connector, wat kabel en een 8 pens mini-din en je bent klaar. Gelukkig had ik de CT-62 kabel liggen om de FT-818nd te kunnen programmeren. Belangrijke tip: verzeker je er van dat je de te gebruiken tranceiver ook uit staat als je de bekabeling er op aan sluit! (aldus een ervarings deskundige). De level converter wordt wel vanuit de tranceiver gevoed.

Samen gevat doen kwa werking beide interfaces niet voor elkaar onder, de voor- en nadelen wegen weinig tegen elkaar op als je alleen Yaesu tranceievers hebt. En toch heb ik een lichte voorkeur voor de SCU-17 in combinatie met mijn FT-818nd juist omdat deze vanuit de USB poort op de computer gevoed wordt.

Naast de MicroHAM en SCU-17 zijn er ook andere interfaces zoals een SB-2000 maar hier heb ik geen ervaringen mee.

Aanvulling (tnx René): Kwa prijs zijn de SCU-17 en MicroHAM gewoon aan de dure kant, de SB2000 is daarin goedkoper. Werking van alle interfaces zal gelijk zijn. Ook is de bekabeling tussen de MicroHAM tranceiver bij koop gewoon prijzig en loont zelfbouw zeker, in tegenstelling tot de bekabeling tussen de SB2000 en een tranceiver. Die is gewoon een stuk goedkoper.