Mijn QSL kaart

Mijn ontwerp

Het is gebruikelijk dat zendamateurs onderling een kaartje sturen om hun verbindingen te bevestigen.
Sinds maart 2012 heb ik na bijna 20 jaar eindelijk eens een kaart ontworpen:


Waarom staat er dan een Space Shuttle op deze kaart?
Voor mij is dat simpel: een stuk interesse naar de Amerikaanse bemande ruimtevaart wat ik ook elders op mijn site heb staan.
Ik had net zo goed een Apollo capsule kunnen kiezen, maar de Space Shuttle is voor mij het toppunt van techniek waarmee ruimte reizen gemaakt zijn, mede doordat het ruimteveer zelf herbruikbaar was, en de karakteristieke vorm van het ruimteveer zelf.

In Oktober/November 1985 heeft Wubbo Ockels zelf een vlucht gemaakt aan boord van de shuttle Challenger tijdens vlucht STS-61a, en André Kuipers was genomineerd om mee te vliegen met STS-107 dat op 1 februari 2003 tijdens de terugkeer naar Aarde verongelukte. (Bron: "Droomvlucht, het verhaal van Astronaut André Kuipers", ISBN 987 90 488 1303 2)

De gekozen foto is van Space Shuttle Atlantis, dat klaar staat op het lanceerplatform 39A voor missie STS-129 in November 2009. Gewoon omdat ik het een hele mooie foto vind.
Lanceerplatform 39A werd voor het eerst gebruikt in november 1967 met de lancering van Apollo 4, een onbemande test met de immense Saturnus V dat 2 jaar later Neil Armstrong, Edwin 'Buzz' Aldrin en Michael Collins naar de maan zou brengen.

Voor de achterkant heb ik gekozen voor een standaard variant dat op de site van Max ON5UR staat. Bewust heb ik er ook voor gekozen geen logo's van de VRZA of VERON er op te zetten. Het Nederlands QSL bureau (DQB) adviseert wel het één en ander, zoals op de achterkant rechtsboven de roepletters van de tegenpartij. Mijn kaart heeft dat dus niet omdat ik vind dat er al genoeg invul vlakken zijn, en 2x de roepletters van de ontvangende partij op de achterkant vind ik overbodig en nutteloos.
Er zijn ontelbare ontwerpen mogelijk, maar het formaat is ongeveer dat van een ansichtkaart.

Het versturen en ontvangen

Het versturen van een QSL kaart gaat via de locale afdelingen van de VRZA of VERON. De regionale QSL manager (contactpersoon van de afdeling naar het DQB) verzameld alle te versturen kaarten en zorgt er voor dat deze bij het DQB terecht komen. Hiervandaan worden de kaarten gesorteerd en verder verstuurd naar andere regionale QSL managers en nationale QSL bureaus.

Andersom werkt het ook: het DQB ontvangt ook kaarten vanuit het buitenland van andere nationale QSL bureaus. Ook hier worden de kaarten gesorteerd en verder doorgestuurd naar de regionale QSL managers, waar de zendamateur zijn ontvangen kaarten kan afhalen. De kosten hiervan zit inbegrepen in de contributie bij de verenigingen VRZA en VERON, die verder het DQB ondersteund.
Het kan voorkomen dat er zendamateurs om wat voor reden dan ook geen lid zijn of kunnen zijn van een zendamateur vereniging. Daarom zijn er andere zendamateurs die geheel belangeloos zich als QSL manager voor die ene zendamateur inzet. Ook komt het voor dat er 'QSL direct' gevraagd wordt, zoals bij contacten met astronauten aan boord van het ISS. Voor Europa zit deze manager in Vernet les Bains, Frankrijk, uitgezonderd voor contacten met André Kuipers, PI9ISS. Hiervoor heeft iemand zich opgeworpen hier in Nederland, n.l. in Eindhoven.
Mijn voorkeur hier is QSL via het DQB, zodat het mij geen extra geld kost om kaarten van mijn verbindingen binnen te krijgen, echter voor het verkrijgen van speciale QSL kaarten, zoals die van André Kuipers steek ik er wel geld in, om toch die ene bijzondere contact bevestigd te krijgen.

In de toekomst wil ik ook nog scans maken van kaarten die ik heb ontvangen van andere radio-amateurs. Zo kun je zien dat er een hele verscheidenheid aan ontwerpen zijn, die niet per definitie aan de radio-hobby doen denken.