Gebruikte technieken

Om te kunnen zenden moet er gebruik gemaakt worden van verschillende technieken. Dit kan erg oud zijn (morse, ofwel CW) of een heel stuk moderner (D-STAR).
Één ding hebben ze gemeen: je hebt antenne's nodig en verschillende zend-ontvangers ('tranceivers').

Op dit stuk van mijn website wil ik diverse technieken uitleggen waar ik me nogal eens mee bezig houd en dus waar mijn interesses liggen. De uitleg kan daarom voor niet-techneuten lastig te begrijpen zijn, maar ik probeer zo duidelijk mogelijk mijn verhaal te doen.

Antenne's

Zonder antenne's heb je geen mogelijkheid om een radio-signaal de lucht in te sturen of te ontvangen. Helaas voor buren kunnen dit erg ontsierende zaken zijn. Op het moment van (dit) schijven ben ik bezig een vakwerkmast op te knappen om daar mijn antenne's in te plaatsen. Zie Onderhoud en verbouw.
Als men bedenkt dat nog geen kwart eeuw geleden het heel gebruikelijk was dat ieder huishouden zelf antenne's op het dak had staan voor ontvangst radio en 2 Tv-kanalen zijn antennes nu helaas een doorn in het oog van vele buren van zendamateurs.

Radio's

Naast antennes heb je natuurlijk ook één of meerdere radio's nodig. In vaktermen 'tranceivers' wat een verbastering is van de Engelse woorden 'transmitter'(=zender) en 'receiver'(=ontvanger). Net als bij auto's is er ook heel veel keus in merken en typen van tranceivers. Het gaat natuurlijk te ver om ieder merk en of type te behandelen.

Vormen van uitzenden

Goed, je hebt antennes en een tranceiver in je bezit.Nu moet je gaan bedenken op welke manier je contacten wilt leggen met andere zendamateurs. FM is daarbij om te beginnen het meest eenvoudig. Bij FM denken de mensen die niet bekend zijn met de technieken aan plaatjes draaien op de 'FM-band' (88MHz - 108 MHz) zoals Radio 3FM.
Meer over technieken: Meteor Scatter & EME en VHF & UHF DX