Soms moet of wil je enkele veranderingen doen aan je apparatuur. Dit kunnen noodzakelijke modificaties zijn of gewoon omdat dit handiger in gebruik is.
Op moment van schrijven (19 mei 2023) heb ik in 2 apparaten (Kenwood TM-V7e mobiel tranceiver en LDG Z-817 tunertje) bescheiden modificaties aangebracht en niet omdat het handiger is maar noodzakelijk.
In een 3e apparaat (Yaesu FT-736r) heb ik volgens de gebruikshandleiding een module toegevoegd om zo naast 144MHz en 432MHz ook uit te kunnen komen op 50MHz.

Kenwood TM-V7e

Deze tranceiver staat bekend als 'het blauwe wonder', maar kent ook zijn problemen. Ik heb het geluk dat mijn tranceiver niet het gevreesde LCD probleem heeft. Bij dit probleem komen er na verloop van tijd verticale strepen in beeld waarbij het display volledig onleesbaar raakt. Kenwood heeft destijds een terugroep/garantie actie gehad die dit probleem aanpakte.
Ander geval wat wel gebeurde was dat de (blauwe) ledjes die het display van achtergrondverlichting voorzien moest in kwaliteit achteruit gingen.
Het contrast ging steeds verder onderuit en ook op deze manier werd het aflezen van het display steeds moeilijker. Één manier om dit te tackelen was in de menusetting van de tranceiver het contrast verhogen, maar dit hielp slechts maar tijdelijk.
Betere oplossing (naar mijn bescheiden mening) is om de blauwe leds te vervangen voor nieuwe verse witte leds. Het is even een werkje maar is binnen een uur te realiseren.
Wat wel belangrijk hierbij is dat je de kop van de tranceiver voorzichtig moet openen, eerst door de knoppen aan de voorkant (volume/squelsch en VFO) er af halen door deze voorzichtig er gewoon af te trekken.
Vervolgens moeten de moeren die de beide volume/squelsch potmeters en VFO knop fixeren er ook af. Dit is een lastiger karweitje omdat de moer geen 6-kantmoer is maar een ronde met een gleuf er op. Ook kun je geen tangetje om de moer krijgen en moet je die gleuf gebruiken om de moer er af te kunnen draaien.
Volgende stap is de behuizing te openen. Hiervoor moet je 2 schroefjes er uit draaien aan de achterzijde.
Nu kun je de printen met alle electronica er uit halen, LET ER WEL OP DAT JE DE BANDKABEL TUSSEN PRINT EN DISPLAY NIET BESCHADIGD!
Volgende stap is het los maken van het metalen frame dat het display op de print vast houd, ook hier weer de net genoemde waarschuwing!. Buig daarvoor voorzichtig met een tangetje de 2 lipjes recht die door de print steken
Als alles netjes en orderlijk is verlopen zie je een 4-tal 3mm ledjes op de print zitten, deze moet je dan vervangen. Let wel op de A-K aansluitingen van de leds! (anders blijft het display wel erg donker). Buig met een tangetje de pennetjes van de led in een soort 'trap-trede' en knip de poortjes niet te kort af.
Na de leds vervangen te hebben de boel in omgekeerde volgorde weer in elkaar zetten en klaar...
Er is een Amerikaan die setjes verkoopt op EBay om dit LED-probleem aan te pakken, maar vind ik met ongeveer €34,- (ex verzend) voor 4 leds en een pak papier erg duur als je voor minder dan €10,- 10 van de juiste leds kunt kopen.
Een Tsjechische zendamateur Thomas, OK1TK heeft in het Engels deze uitleg uitgebreider en met foto's online staan: Hier te lezen.

LDG Z-817 Tuner

Volgend probleem dat ik aangepakt heb is het vervangen van beide PL-239 chassis delen in de LDG Z-817 tuner die ik met mijn Yaesu FT-818 gebruik.
De originelen waren niet van het type met een flens maar werden met flinke moeren op hun plek gehouden. Aangezien ik deze tuner alleen in het veld of op vakantie gebruik en daarbij vrij regelmatig de kabels losdraaien moet lieten deze chassisdelen al snel los. Geen goede constructie dus.
Ik heb besloten deze chassisdelen te vervangen voor exemplaren met een flens, zodat je ze met M3 boutje en moertjes goed vast kunt zetten en zo het risico van loslaten en daarbij een slechte verbinding drastisch verkleind.
Verder las ik ergens dat de massa aansluiting aan de onderzijde van de print ook niet overal goed doorgevoerd zijn. Onder andere tussen de mini-din ('computer' en 'radio') en PL ('ANT' en 'TX')  connectoren. Dit zou interferentie kunnen opleveren als je met digi-modes aan de gang gaan wil. Omdat ik de PL chassis delen toch al aan het vervangen was, deze mod ook gelijk maar doorgevoerd. Baat het, schaad het ook niet.
Omdat dit een simpel klusje is, hierover geen uitgebreid 'hoe-doen-ie-dat' verhaal.