Login Form

De Mast (deel 4)

Fundering de grond in.

Om mijn mast neer te kunnen zetten had ik mijn zinnen gezet om te beginnen op een betonblok van ongeveer 1m³, maar na het aanvragen van een offerte via http://www.schroeffundering.nl ben ik overstag gegaan voor iets totaal anders: een fundering dat de grond in geschroefd wordt.
Voordeel hiervan is dat het veel minder fysiek is, je hoeft immers geen groot gat te graven en het uitgegraven zand af te voeren. Ook het draaien van beton en dat in het gegraven gat storten is overbodig geworden.
Ander voordeel is dat je de fundering bij het verhuizen kunt meenemen.

De fundering

Op woensdag 11 juni 2014 was het zo ver, een medewerker van Weenk schroeffundering uit Nijverdal kwam 3 schroef funderingen à €85,- ex BTW in de grond draaien. Een uur werk was begroot, en een uurtje rijden naar Emmen à €45,- dus voor minder dan €500,- inclusief klein materiaal staat het eerste deel van mijn mast overeind op een verse fundering.
Even voor 9.00 uur stond één meneer voor de deur en om 10.30 uur was hij klaar met de werkzaamheden en stond deel 1 overeind.
Aangezien ik op dat moment nog steeds mijn twijfels had verzekerde deze heer mij dat dit niet de eerste mast was die op schroef-fundering kwam te staan en hij moet de eerste nog tegen komen die omgevallen was... Positief bericht dus. Ook heeft Weenk voldoende informatie van mij gekregen om te bepalen welke grondschroeven nodig waren. IK had verwacht schroeven van 2.1m lang, met een diameter van 110mm. Het zijn schroeven van 1.6m lang en 76mm diameter geworden.
De eerste die de grond in ging was binnen 10 minuten op 'hoogte', de 2e was ook zo klaar maar hier voelde ik de grond trillen (overwinnen van de fysieke weerstand in de grond). Al met al zaten binnen 35 minuten 3 schroeven à 1600mm x 76mm x m24 in de grond en ook waterpas. Knap staaltje werk.
Helaas was het perfect positioneren van de grondschroeven vrijwel onmogelijk, dus moesten er nog gaten in de flensen geboord worden, een klusje dat ook zo gepiept was.
M16 bouten en moeten er door, mast er op en vast draaien... klaar!

2e deel op deel 1

Om het 2e deel op deel 1 (de basis dat 's ochtends op de fundering gezet is) moest er een kunstgreep uitgehaald worden: onderste boven tegen de mastvoet aan, en dan manoeuvreren tot het scharnier in elkaar valt zodat de scharnier-as met een hamer er in geslagen kan worden (tip: sla je niet op je vingers, kan nogal pijnlijk zijn. Resultaat: bloeden als een rund). Om dit te kunnen doen was er een 2e paar handen en voeten nodig die de 2e deel heen-en-weer wrikken kon. Handig zo'n buurman! Uiteindelijk zat voor woensdagmiddag 17 uur 's deel 2 vast 'op' deel 1, maar hing langszij naar beneden.

Deel 3 op deel 2 krijgen...?

Nu het meest lastige.... Deel 3 moest nog op de naar beneden hangende deel 2 komen. Aangezien deel 2 slap onderste boven hing moest deze eerst wat omhoog gekanteld worden tot een hoogte van ongeveer 2 meter. In het derde deel heb ik een M20 draadeind gestoken die met hulp in deel 2 gewurgd werd. Nogmaals: erg handig zo'n buurman! Relatief eenvoudig (als in: eenvoudiger dan verwacht) heb ik zo deel 3 op deel 2 gekregen. De 3 M14 bouten zitten er in, en zijn goed aangedraaid dus daar gebeurt ook niets meer mee.
Hieronder een 6-tal foto's van dit alles:

Het anker

Nr. 1 de grond in

Nr. 2 er vlot achteraan

passen en meten

Basis staat er op!

En klaar voor de antennes