Voyager
In 1977 zijn er 2 ruimte sondes gelanceerd met de namen ‘Voyager 1’ en ‘Voyager 2’.
Voor de mensen die mijn een beetje goed kennen is het niet zo vreemd dat mijn aandacht vandaag werd getrokken bij het horen van de naam ‘Voyager 1’.
Wat wil nu het geval zijn: Voyager 1 heeft onze zonnestelsel verlaten!
Op een één of andere manier spreekt deze sonde mij aan om de naam, techniek en het feit dat het na ruim 30 jaar nog steeds zijn werk doet, wel met minder instrumenten maar toch doet ie ut! De naam?? Voyager betekend reiziger…
De meeste ruimte sondes werken minder dan 10 jaar, als ze dat al halen. Ook de techniek die gebruikt is om de beide Voyagers te bouwen. De ‘computer’ bijvoorbeeld: In je mobieltje zit al veel meer rekenkracht dan in de computer van de Voyager. Om over de hoeveelheid geheugen maar niet te schrijven.
De gebruikte technieken dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog state-of-the-art waren, zijn nu hopeloos verouderd. Slimme hobby-jongens maken al apparaten dat al veel geavanceerder zijn dan de elektronica in één zo’n Voyager.
Om één voorbeeld te noemen: de camera’s waarmee die hele mooie foto’s gemaakt zijn van bijvoorbeeld Jupiter en Saturnus. De compact camera’s en de slimme telefoons maken al vele betere opnames en ook nog veel sneller dan de oude ‘vidicon’ buizen (licht gevoelige elektronenbuizen) waarmee de Voyagers zijn uitgerust. Het formaat laat zich raden, de telefoontjes en camera’s van tegenwoordig zijn natuurlijk vele malen kleiner.
Voyager 1 en 2 laten zien dat oude techniek niet slecht hoeft te zijn en zelfs boven verwachtingen kunnen presteren.
De techneuten van NASA die beide Voyagers hebben ontworpen, ontwikkeld en gebouwd verdienen wat mij betreft de Nobelprijs voor de techniek! Of die nog uitgedeeld word voor techniek van de vorige eeuw….?