Soldeerwerk

Iedereen die mij een beetje goed kent weet dat ik wel eens met elektronica aan het stoeien ben, zo ook met microcontrollers. Hierover had ik al eens iets geschreven: Begin van het jaar en Microcontrollers.
Nu heeft de fabrikant Microchip de mogelijkheid om samples (proefmonsters) te 'bestellen', die je dan kosteloos toegestuurd krijgt. Zo had ik er 2 aangevraagd: PIC18F458 en een PIC18F4550. Ik maar denken dat het chips zouden zijn de eenvoudig op (lees: door) een printje gesoldeerd kunnen worden. De eerste chip die kwam was de PIC18F458, deze was inderdaat zo'n variant: DIP40, de andere chip stond nog in back-oder.
Vorige week kwam dus de nalevering, maar mijn verbazing was dat dit geen DIP40 chipje was maar een 44-TQFP: een chip ongeveer 1cm² groot met toch nog 44 pennetjes.
Potdikke, toch iets verkeerd gedaan?? Met dit type kan ik zo 1-2-3 niets beginnen. Ik wist dat er 'adapter printjes' waren, maar die kon ik in Nederland niet zo snel vinden. Gelukkig had een webshop in de UK wel de juiste. Deze besteld en is vandaag geleverd.
Nu de chip nog op de adapter zien te solderen. Ik heb wel vaker SMD werk gesoldeerd, onder andere bij ASUS voor mijn brood maar dit was toch wel even een uitdaging.
Foto 1 is voor het soldeerwerk. De getallen aan de linkerzijde zijn van een oude geo-driehoek om je een idee te geven van het formaat:
voor het soldeerwerk

Het eindresultaat: het eindresultaat
Niet slecht al zeg ik het zelf (een oplettende lezer heeft al gezien dat de bruine draad voor GND verkeerd gesoldeerd is => op pen 32 i.p.v. 29!)

Rosetta

Nee, ik wil het niet over de 'steen van Rosetta' hebben, maar over een sonde dat 10 jaar (2 maart 2004) geleden door de ESA de ruimte in geschoten is. Nu heeft Rosetta haar doel bereikt en draait nu rondjes om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Op 12 november gaat als alles volgens plan verloopt ook nog een landertje op die komeet landen, Philae. Nu lijkt dat niet zo heel spannend, er zijn n.l. wel meer landers naar andere hemellichamen gegaan: Lunochod en Surveyor 3 (op de maan), Viking 1 en 2 (beiden op Mars) en recenter Soyourner, Curiosity (ook op Mars) en nog een paar meer. Wat maakt de Philae dan zo bijzonder?
Er is nog nooit een lander op een komeet geland om de samenstelling er van te onderzoeken. Dit gaat morgen (12 november 2014) gebeuren.
Hiervoor is er een live-feed op gezet door de ESA: Klik hier.
Ik ga zeker kijken, ook Discovery Channel laat het een en ander zien.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.