Stoeien met GPS
Een tijd terug heb ik een GPS-module gekregen dat met de juiste elektronica aan te sluiten is op een computer via een (ouderwetse) COM poort.
Deze electronica bestaat uit één chip dat spanningen omzet van één waarde naar een andere zodat de computer er brood van bakken kan, nou ja.. brood bakken?
Nu blijkt dat als de GPS-module in huis ligt er totaal geen GPS-satelliet 'ziet'. Niet zo vreemd, het dak van je kamertje zit er tussen met het één en ander aan betonijzer.
Éénmaal buiten heeft de module heel vlot een GPS-positie te pakken, en kan de computer de gegevens lezen en verwerken:
Zowel op de kaart (het zwarte) als de google-earth satelliet afbeelding is een groene stip te zien wat de locatie voorstellen moet van de GPS-module. Dit klopt heel aardig.
Volgende stap is het uitlezen met een PIC-microcontroller en de data (liefst de tijd!) op een schermpje tonen. In het verleden heb ik aan de hand van een site (www.picbasic.nl) een DCF klok gemaakt dat ook heel aardig werkt. Nadeel dan de DCF klok is dat er gewacht moet worden op een puls voordat de controller verder springt (+1 seconde) waardoor het er bij bouwen van bijvoorbeeld een temperatuur sensor lastiger gaat zijn.
Met een GPS module gaat dit anders: die stuurt door middel van serieel data overdracht met een razende snelheid van 9600baud (!!) de gegevens door naar alles wat er achter hangt. Welke data?? O.a. de GMT tijd en datum, GPS-locatie, hoeveel en welke GPS satellieten er 'zichtbaar' zijn enz..
Wacht even, ook de tijd? Jawel, ook de tijd.. Hiermee kan ik in plaats van een DCF klok een GPS klok maken. Hoe?? Dat moet ik nog uitzoeken, maar dat is ook het leuke van experimenteren. Eerst uitvlooien hoe ik in Proton PicBasic een seriele data-riedel in een PIC kan inlezen en ontleden...
Yaesu FT-736r
Voor mijn radio-hobby heb ik verschillende spullen staan. Één apparaat is een Kenwood TS-430s korte golf tranceiver (=zend-ontvanger). Deze heeft een frequentiebereik doorlopend van 0Hz tot 30 MHz. Mijn interesse ligt niet in dit gebied, toegegeven het is soms best interessant om op HF (=korte golf) te luisteren en verbindingen te maken, maar mijn hoofdinteresse is toch de 144MHz en 432 MHz band (2mtr en 70cm resp.)
Om toch op 2mtr en 70cm te kunnen zenden maakte ik gebruik van transverters (omzetters) dat van 28MHz (10mtr) naar 144MHz en 432MHz werkten. Door een vervelende schakelfout raakte in mijn TS-430 een transistor defect, en zoek dan nog maar eens de juiste. Die gevonden en vervangen. Nu leek er gelijk meer kapot te zijn maar na een week of 2 even niet kijken daar die zender bleek de vervangen transistor foutief geplaatst te zijn.
In de tussentijd vreesde ik dat de Kenwood TS-430s ten dode opgeschreven was, en ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. HF is voor mij leuk, maar voor 'erbij' dus de nadruk zou moeten liggen om VHF en UHF (2mtr en 70cm). Op marktplaats had ik dit gevonden in een Yaesu FT-736r, een all-mode dual-band tranceiver met nog uitbreidings mogelijkheden voor nog 2 amateurbanden (6mtr en 23cm).
Deze tranceiver is een gewild apparaat dat vooral bij DX-ers en satelliet fanaten erg in trek is. Nu zijn dat juist 2 aspecten dat mijn interesse kunnen dragen...
Intussen heb ik de eerste verbindingen al gemaakt met deze tranceiver op 2mtr, helaas is de SWR op 70cm niet optimaal, dus daar is nog werk te doen.
Ander ding is mijn 2mtr antenne... Die is van voor-naar-achteren 9.30m lang, en draait helaas door de appelboom van de buren:
Zoals je kunt zien is hier ook nog het nodige werk te doen (zie ook Onderhoud en verbouw van de antennes) en het liefst voor het vernielen van de appelboom of (nog erger vind ik) het slopen van de antenne of rotor.