Begin van het jaar 2014
Ondertussen zijn wel al ruim een maand verder in het jaar 2014. Wat het jaar brengt is allemaal koffie-dik kijken, in de toekomst kijken is mij nog niet gelukt. Uiteraard heb je wel wensen en ideeën wat je wil maar je bent (helaas?) afhankelijk van anderen. Zo ook als het gaat om werk.
Op 1 augustus aanstaande verloopt mijn contract, dit duurt nog eventjes maar maak me toch een beetje zorgen hierover. Natuurlijk hoop je dat je verlenging krijgt, maar dat is nu nog niet te zeggen. Hiervoor ben je n.l. niet alleen afhankelijk van je werkgever maar indirect ook van de financiële situatie in Nederland. Overal moet worden bezuinigd zo ook op het aanbesteed taxi-vervoer (WMO en schoolvervoer). Het gevolg kan zijn dat er door die zelfde bezuinigingen mensen helaas hun baan verliezen. De werkgever kan helaas hier niets aan doen omdat de overheid bepaalt waar de centen naar toe gaan. Beetje zorgen dus wel...
Microcontrollers
Microcontrollers... Wat zijn dat voor een dingen? Het zijn eigenlijk hele kleine computertjes in een klein grijs/zwart blokje met variërend van 8 tot meer dan 40 pootjes waar je elektronica op kunt aansluiten.
Zo'n microcontroller (of PIC in het kort) heb ik ook in mijn eindtrap (= zendversterker, of 'kachel') zitten. Wat moet dat dingetje dan doen?
Eigenlijk heel simpel: zorgen dat alle relais op tijd geschakeld worden, kijken of de temperatuur van de versterker niet te hoog wordt en voorkomen dat de ontvangstversterker ('preamp') onder de antenne niet het volle vermogen van de zender en eventueel de versterker door zich geen krijgt.
Net als computers en laptops werkt zo'n PIC niet zonder programmatuur.
Ik heb voor PIC's van het merk Microchip gekozen, maar dit had net zo goed chips van AVR, Texas-instruments of Motorola kunnen zijn. Één reden is dat het schrijven van het programmatuur in de taal BASIC kan. Ergens vorige eeuw (lang geleden ;) dus) heb ik wel eens gestoeid met BASIC op een Atari 800XL thuis-computer, dus de basis zat er nog.
Voor compiler (=omzetter van BASIC naar PIC-code/HEX-code) heb ik eerst een gratis beperkte versie van PIC-Basic van Proton/Crownhill geprobeerd waarvan een 'beginnerscursus' te vinden is op http://www.picbasic.nl
Dit beviel me goed zodat ik ben gaan zoeken naar een volledige versie zodat je de beperkingen niet meer hebt.
Intussen enkele chips van programmatuur voorzien en in het verleden al eens een artikel in het blad CQ-PA (maandblad Radio-Zendamateurs) gepubliceerd.
Voor het programmeren van de chips heb je een 'programmer' nodig. Een programmer schrijft het programma in de chip zodat deze daarna zijn werk kan doen.
De eerste programmer die ik gebruikte had de chip in zijn eigen schakeling nodig om deze te kunnen programmeren (dus chip uit de chip-voet halen, in de programmer steken, programmeren, en vervolgens de chip terug plaatsen in de chip-voet waarbij je de kans hebt de chip verkeerd om terug in de chip-voet te zetten). Nu heb ik een apparaatje waarbij de chip in de chip-voet kan blijven zitten en zo zijn programma kan krijgen, dus geen risico's meer van verkeerd-om plaatsen.
Dit is een "In Circuit Serial Programmer" (ICSP). Dus een ICSP connector moest in mijn zender-versterker gebouwd worden.
Zo gezegd, zo gedaan. Dacht ik.... Na het inbouwen bleek de software in de PIC-controller beschadigd te zijn en werkte de hele versterker niet meer.
Het gevolg is dus dat ik de broncode (geschreven in PIC-basic dus) moest opzoeken om de PIC te her-programmeren. Verdulleme... broncode zoek! De broncode was nergens meer te vinden, backups vergeten te maken...
Het voordeel hiervan is dat je de code opnieuw moet ontwikkelen zodat je de werking verfraaien kunt. Nadeel is dat de versterker tijdelijk onbruikbaar is, dus als er op 144MHz leuke openingen zijn heb ik geen 350Watt beschikbaar.
Of die broncode ook op mijn site komt... Wie weet, het is nu bij lange na nog niet af. Temperatuurmeting werkt, nu nog de juiste volgorde van het schakelen van de relais en daarna nog SWR-bewaking.
Ik heb dus verschillende projecten lopen, waaronder het Onderhoud en verbouw van mijn antennes en mast. Voor die onderhoud heb ik daglicht nodig en acceptabel droog weer, dus 's avonds kan ik met het programmeren bezig zijn.
Nu naar bedje toe, morgen om, 5.50 uur gaat de elektrieken haan kraaien!