Rotor perikelen
Om mijn antennes te kunnen rond draaien heb ik onderaan de ‘mast’ een rotor gemonteerd. Niet zo’n gevalletje dat bij menig satelliet schoteltje te vinden is, maar één die qua gewicht wel 5 van die schotel dingen is.
Vorige week kwam ik tot de ontdekking dat mijn rotor kuren begon te krijgen: spontaan stoppen met draaien en niet meer in beweging komen om vervolgens later (uurtje of zo) weer wakker te worden.
Dit kun je niet hebben als je druk bezig bent met verbindingen maken door heel Europa heen.
Ook de leeftijd van die rotor was mij niet bekend, ik had dat ding al 2e hands gekocht en de vorige eigenaar wist ook niet hou oud (of jong) deze was en de motor om de boel te laten draaien was al eens vervangen.
Renoveren kan, maar dan zit je een tijd zonder rotor en het risico dat hij het later alsnog definitief begeeft.
Om dit alles te voorkomen heb ik een andere rotor op de kop getikt: Leeftijd => NIEUW!
De oude rotor was een HyGain CD-45II, de nieuwe een Yaesu G-650c.
De Yaesu heeft ten opzichte van de HyGain enkele voordelen:
- Draaicirkel is 90° groter (450° t.o.v. de 360° van de HyGain)
- Startpunt (of dood-punt) op Noord (HyGain had deze op zuid met als nadeel dat je de hele antenne bijna 360° moest draaien van Italië naar bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje)
- De Yaesu is met een digitale controller simpeler aan te sturen (komt later mogelijk nog een ‘zelfbouw/kitbouw’ artikel over), erg handig voor EME en ISS/satelliet verkeer, dus geen complexe uitlezing van de windrichting.
Nadeel: begin nu meer interesse te krijgen voor satelliet verkeer, hiervoor is aanpassing van de antennes (coax-kabel, elevatie-rotor) en meer radio-apparatuur nodig. Kosten?? Te veel (de loterij werkt helaas ook niet mee). Dus dit gaat in de ijskast dan maar…
Je moet toch wat te dromen hebben nietwaar?
Digitale rotor controller.
Nog even terug naar die digitale controller. Ik heb een kitje liggen dat Yaesu rotoren kan aansturen. Ik heb gekeken of deze ook was aan te passen naar het HyGain systeem waarbij de windrichting anders uitgelezen wordt dan bij Yaesu. Dit is mij niet gelukt en heb die controller eerst aan de kant gelegd. Het draaien van de rotor werkt het zelfde als bij Yaesu.
Omdat ik een andere rotor onder de antennes gekregen heb is die controller weer in beeld gekomen. Alles aangesloten zoals bedoeld en verduld… het werkt wel heel fraai! Bijkomende functie is het aansturen door middel van software op de PC. De combinatie Orbitron met WispDDE werkt ook met deze controller, dus het bedienen van de rotor kan ook volledig automatisch. Wel grappig om te kijken in de tuin naar je antennes die volautomatisch staan te draaien in de richting van een satelliet of maan.